Centrum Kulturalno-Kongresowe JORDANKI

Al. Solidarności 1-3,  87-100 Toruń

"Sala Koncertowa jest najbardziej charakterystyczną i największą przestrzenią koncertowo-widowiskową Centrum Kulturalno-Kongresowego Jordanki. Wnętrze Sali odzwierciedla architektoniczną ideę Fernando Menisa, który zainspirowany średniowieczną architekturą Torunia, w swoim projekcie postanowił połączyć cegłę jako materiał nawiązujący do historii miasta i beton, który ma odzwierciedlać jego nowoczesną stronę.

Sala Koncertowa posiada mobilną widownię, rozmieszczoną na kilku poziomach, w celu uzyskania atrakcyjnych punktów obserwacyjnych. Główna scena ma możliwość otwarcia się na zewnętrzny plac zlokalizowany od strony tylnej elewacji i organizacji koncertów plenerowych.
  • Pojemność widowni 882 miejsc
  • Powierzchnia widowni 1012 m2
  • Powierzchnia sceny 600 m2
  • Okno sceniczne 225 m2
  • Projektory Multimedialne
  • System ruchomych sufitów służący do regulacji akustyki
  • Wi-Fi
  • Klimatyzacja
  • Mikrofony bezprzewodowe
  • Możliwość wielokanałowej rejestracji dźwięku
  • Możliwość nagrywania konferencji
  • Streaming audio-video

Za pomocą innowacyjnego rozwiązania jakim są olbrzymie, mobilne kopuły sufitu, można uzyskać możliwie najlepsze warunki akustyczne, dla różnego typu wydarzeń muzycznych. Przestrzeń Sali Koncertowej może być dowolnie kształtowana za pomocą mobilnych widowni, co umożliwia organizację dużych koncertów stojących np. muzyki rockowej. Sala Koncertowa może być połączona z Salą Kameralną za pomocą przesuwnej ściany, tworząc jedną dużą oryginalną przestrzeń, umożliwiającą na realizację wydarzeń kulturalnych na dużą skalę.

Wykorzystana w Sali najnowocześniejsza technologia sceniczna, oświetleniowa i nagłośnieniowa umożliwia realizację najśmielszych produkcji scenicznych m. in koncertów muzyki klasycznej i rozrywkowej, przedstawień teatralnych i operowych, musicali. Jest to również nowoczesna i komfortowa przestrzeń konferencyjna i wystawiennicza."

Zapraszamy Państwa do obejrzenia krótkiej prezentacji Centrum Jordanki:

WSKSiM w Toruniu

Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej